Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΣΧΕΔΙΟ 5 ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


Τελευταία ευκαιρία να κλειδώσουν την έξοδο στη σύνταξη από 5 έως και 12 χρόνια νωρίτερα, προτού τους προλάβουν οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, έχουν 1,5 εκατομμύριο παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, με σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ για άνδρες, γυναίκες και κυρίως για μητέρες με ανήλικο τέκνο.


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από τις ρυθμίσεις αυτές ευνοούνται περισσότερο όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1992 είτε στο ΙΚΑ είτε σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ, καθώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν και σήμερα είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, από το 55ο έτος της ηλικίας τους είτε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με χαμηλό όριο ηλικίας.


Η έξοδος για την πλειονότητα των παλαιών πριν από το 1992 ασφαλισμένων έρχεται μέσα από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πριν από το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και πριν από το 62ο έτος για μειωμένη.


Για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους η πρόωρη έξοδος θεωρείται η αποχώρηση στα 62 με μειωμένη, αλλά και εδώ υπάρχουν οι πιθανότητες αλλαγών με περιορισμούς στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.


Ολοι οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει αυτή τη στιγμή αλλά και τι μπορούν να διασώσουν εν όψει των περιορισμών που θα μπουν στις πρόωρες συντάξεις. Νόμος ακόμη δεν υπάρχει, πλην όμως οι αλλαγές έχουν μπει σε τροχιά επεξεργασίας και θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν αναπάντεχα μέχρι το καλοκαίρι.


Οι αλλαγές που δρομολογούνται:


-Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με όσους δεν κατοχύρωσαν δικαίωμα ως το 2012 και επιπλέον δεν είχαν και τα απαραίτητα 100 ένσημα ανά έτος την τελευταία πενταετία. Αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τα μειωμένα όρια ηλικίας και πάνε στα 62 και τα 67 έτη για τη σύνταξή τους.


-Καταργούνται οι προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τις μητέρες ανηλίκων. Πιθανότατα θα συνυπολογίζεται η ανηλικότητα του παιδιού με την ηλικία της μητέρας και ότι με τον χρόνο ασφάλισης της μητέρας.


-Οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 2010 το 55ο έτος χάνουν το δικαίωμα εξόδου στο 60ο έτος.


-Περιορισμός αναγνώρισης πλασματικών ετών για την αναγνώριση 35ετίας και επί της ουσίας όσοι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο το 2012 χάνουν το δικαίωμα να βγουν σε σύνταξη νωρίτερα.


-Αλλαγές στην θεμελίωση εξόδου όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο