Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΝΟΜΙΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ - ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.4225/2014, θεσπίστηκε η υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί το ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου και υπερωριών. Το ειδικό βιβλίο περιέχει ειδικές-συγκεκριμένες στήλες οι οποίες πρέπει να συμπληρώνονται κατά περίπτωση από τον εργοδότη, πρέπει να τηρείται στον χώρο εργασίας ,να διατηρείται από τον εργοδότη επί μία πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων οσάκις ζητείται.

Ρητά ορίζεται ότι κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και η υπερωριακή απασχόληση εργαζόμενου, είναι νόμιμες μόνον εφόσον καταγραφούν από τον εργοδότη στο ειδικό βιβλίο πρίν την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Πέρα όμως της διαπίστωσης αν η αλλαγή του ωραρίου – χρόνου εργασίας ή η πραγματοποίηση υπερωριακής απασχόλησης εργαζόμενου, αναγράφεται κατά την ημέρα πιθανού ελέγχου στο ειδικό βιβλίο, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής.

Μετά τη θεσμοθέτηση του εν λόγω ειδικού βιβλίου, τούτο αποτελεί βασικό στοιχείο σύμφωνα με το οποίο και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία και βιβλία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση(πίνακας προσωπικού, προγράμματα εργασίας, βιβλίο αδειών, γνωστοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης κ.λ.π) διαπιστώνεται η τήρηση των αναγκαστικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, περί χρονικών ορίων εργασίας και αναπαύσεων των μισθωτών (Ν.4093/2012, Ν3385/2005, ΝΔ1077/1971, ΝΔ515/1970, ΑΝ547/1937, ΠΔ88/1999, ΠΔ76/2005, ΑΝ539/1945, Κανονισμός 561/2006 κ.λ.π).

Έτσι οι καταγραφές στο ειδικό βιβλίο θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας και αναπαύσεων. Δεν μπορεί επομένως από τον συνδυασμό των πινάκων προσωπικού-προγραμμάτων εργασίας και των αλλαγών που περιέχονται στο ειδικό βιβλίο, να προκύπτει συνεχόμενη εβδομαδιαία απασχόληση μισθωτού χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση, απασχόληση κατά Κυριακή (άνω των 5 ωρών) χωρίς αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση ή να μην μεσολαβούν 11 ώρες ημερήσιας ανάπαυσης, από την επόμενη έναρξη απασχόλησης του εργαζόμενου και να μην καταγράφεται διάλειμμα εργασίας (απασχόληση άνω 6 ωρών). Επίσης από τις αντίστοιχες στήλες ώρες έναρξης- λήξης του ωραρίου, τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο και ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης, σε συνδυασμό με τα λοιπά στοιχεία απασχολήσεως, πίνακες – προγράμματα εργασίας, δεν πρέπει να προκύπτει υπέρβαση χρονικών ορίων(όχι μόνο σε ημερήσια βάση αλλά και σε εβδομαδιαία), χωρίς τούτη να δηλώνεται ως υπερωρία στις αντίστοιχες στήλες του βιβλίου ή να μην περιέχεται στην μηνιαία υποχρέωση γνωστοποίησης των υπερωριών(Ηλεκτρονικά).

Όσο αφορά τις στήλες των υπερωριών του βιβλίου, αυτές δεν καθίστανται νόμιμες έστω και αν καταγράφονται στο ειδικό βιβλίο, εάν η υπέρβαση χρονικών ορίων( ημερήσια- εβδομαδιαία) είναι ανώτερη από αυτή που προβλέπουν οι αντίστοιχες διατάξεις περί χρονικών ορίων, ή στη στήλη τις αιτίας της υπερωριακής απασχόλησης, αναγράφεται ως αιτία , περίπτωση μη προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τίθεται η υπογραφή του εργαζόμενου στο ειδικό βιβλίο.

Τονίζουμε τέλος, ότι πολλές φορές παρατηρείται κατά τους ελέγχους, να μην περιέχονται ακριβή και ορθά στοιχεία και πληροφορίες, σε βιβλία και στοιχεία που τηρεί η επιχείρηση(πίνακες προσωπικού, βιβλία αδειών, κάρτες παρουσίας ή εσωτερικές υπηρεσίες που τυχόν τηρούνται από την επιχείρηση κ.λ.π), καθώς παρατηρούνται αντιφατικές και αντικρουόμενες καταχωρήσεις σε αυτά. Έτσι με την τήρηση πλέον και του ειδικού βιβλίου, συνιστάται να δίνεται η δέουσα σημασία και προς την κατεύθυνση αυτή, από τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα δεν μπορεί να εμφανίζεται εργαζόμενος καταχωρημένος στο ειδικό βιβλίο λόγω αλλαγής ωραρίου ή πραγματοποίησης υπερωρίας συγκεκριμένη ημέρα, ενώ στο βιβλίο αδειών η ημέρα αυτή, συμπεριλαμβάνεται σε ημέρες χορηγηθείσας κανονικής άδειας, σύμφωνα με τις σχετικές καταχωρήσεις σε αυτό.
Πρέπει να γίνει γνωστό, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δύναται να επιβληθούν κυρώσεις για παροχή ψευδών στοιχείων και πληροφοριών(άρθρο 8 του Ν. 2336/1995).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ