Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ''ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ''

«Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε τοΠΑΜΕ, το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της ΕΓ τουΠΑΜΕ (Διαβάστε στο συνημμένο όλη την εισήγηση) και ακολούθησαν παρεμβάσεις. Επιπλέον διαβάστε στο συνημμένο, στο τέλος, το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που ακουμπά κάθε πλευρά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Ο Θ. Γκώγκος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θέλουμε να μετατραπεί σε ένα επικαιροποιημένο ιδεολογικοπολιτικό όπλο του εργατικού-λαϊκου κινήματος και των οργανώσεων του. Επιδιώκουμε δηλαδή τα αιτήματα, η γραμμή πάλης και κυρίως η αντίληψη μας για το ασφαλιστικό να υιοθετηθούν μαζικά από σωματεία και εργαζόμενους, να ξεδιπλωθεί κίνημα μαχητικής αντίστασης που θα αποτρέψει το νέο κύμα επίθεσης που προετοιμάζεται, διεκδίκησης που θα πολιορκεί ενιαία μεγαλοεργοδοσία, συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων. Ένα κίνημα που με τέτοια συγκρουσιακά χαρακτηριστικά θα αγωνίζεται, θα πιέζει και θα αποσπά κατακτήσεις».
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ασφαλιστικό ειδικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ψηλά στην ημερησία διάταξη.
«Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, οι μεθοδεύσεις για την πλήρη κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και ο προσανατολισμός στην ιδιωτική ασφάλιση όχι απλά δεν έφυγαν από το προσκήνιο, αλλά παραμένουν σε πρώτο πλάνο.
Αποτελούν διακαή πόθο του κεφαλαίου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η νέα κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις και οι παραχωρήσεις του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση των Βιομηχάνων μόλις την προηγούμενη βδομάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής πλεύσης απέναντι στις διεκδικήσεις και τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».
Ο Θ. Γκώγκος υπογράμμισε ότι «για το ΠΑΜΕ, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό, αφετηριακά ταξικό καθώς φανερώνονται και σε αυτό το ζήτημα τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η λύση δεν εξαρτάται δηλαδή από έναν καλό ή όχι σχεδιασμό στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά κατά τη γνώμη μας απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, θα βάζει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.
Παλεύουμε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του σήμερα, συνδέοντας τη συνολική μας πρόταση μαζί με την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Οι καθημερινοί αγώνες συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην εξουσία, αποδεικνύει στην πράξη τη σταθερή πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Ταυτόχρονα όμως την πάλη αυτήν την εντάσσουμε στη συνολική πρόταση μας για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος και επομένως πρέπει να είναι και ο μοναδικός αποδέκτης του. Αυτό απαιτεί πλήρη σύγκρουση, δηλαδή ο λαός να έρθει σε αντιπαράθεση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια».
Οι εισηγήσεις
Εισηγήσεις στην ημερίδα έκαναν: 
  • Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός. (δείτε εδώ βίντεο)
  • Για τα αποθεματικά των Ταμείων, ο Τάσος Ζερβός, μέλος ΔΣ εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τα προβλήματά τους ο Στάθης Σαχινίδης, μέλος Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις γυναίκες εργαζόμενες και το Ασφαλιστικό η Κωνσταντίνα Λυμπέρη, μέλος Συνδικάτου τροφίμων - ποτών (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, η Λέττα Μεθωνιού, μέλος ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις συντάξεις, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την στοχοποίηση των νέων, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, μέλος της επιτροπής του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την πολιτική που εφαρμόζεται στο Ασφαλιστικό ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ (δείτε εδω βίντεο).
  • Παρέμβαση από την ΟΓΕ, από την πρόεδρο της Ομοσπονδιάς Μαιρήνη Στεφανίδη (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα κέρδη και την προστασία της υγείας, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Κώστας Πονηράκος, γραμματέας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα επαγγελματικά ταμεία η  Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την ιδιωτική Ασφάλιση, ο Νίκος Νιάνιος, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ ο Κωνσταντίνος Τσιαπάρας, μέλος ΜΑΣ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα καθήκοντα των σωματείων, ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα ζητήματα  υγιεινής και ασφάλειας, η Κατερινα Τζίμα, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ (δείτε εδώ βίντεο).
Συνημμένα Αρχεία: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο