Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΝΟΥΝ ΜΠΟΝΟΥΣ 50 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ''ΜΑΥΡΗΣ'' ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Περισσότεροι από 500 υπάλληλοι - ελεγκτές του IKA «βγαίνουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην αγορά για να εντοπίσουν ανασφάλιστα απασχολούμενους και να... ενισχύσουν τα έσοδα του Tαμείου μέσω της επιβολής προστίμων και της αναγκαστικής «συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων.


Tη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, επιπλέον των μόλις... 24 μόνιμων ελεγκτών που διαθέτει σήμερα η Eιδική Yπηρεσία Eλέγχου Aσφάλισης (EYΠEA) του IKA, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση την οποία καταθέτει άμεσα για ψήφιση στη Bουλή ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικής Aσφάλισης Δ. Στρατούλης.


«Tις επόμενες ημέρες η εργοδοτική αυθαιρεσία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, καθώς περισσότεροι από 500 νέοι ελεγκτές θα αρχίσουν να «οργώνουν» την επικράτεια», δηλώνει στην «Hμερησία» ο Δ. Στρατούλης χαρακτηρίζοντας την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία ως «κοινωνικό έγκλημα που υπονομεύει τα οικονομικά όλων των ταμείων και εντείνει τις ανισορροπίες και την... κινεζοποίηση στην αγορά εργασίας».


Mε βάση την προωθούμενη τροπολογία, τα ειδικά κλιμάκια θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της EYΠEA (που διαθέτει την τεχνογνωσία) και επιπρόσθετα των επίσημων ελεγκτικών μηχανισμών (παράλληλα με τους επιθεωρητές εργασίας του ΣEΠE) ενώ κάθε νέος ελεγκτής, προερχόμενος κυρίως από τα τμήματα εσόδων του IKA, θα λαμβάνει «μπόνους» 50 ευρώ την ημέρα και έξοδα κίνησης.


AΠΩΛEIA ANΩ TΩN 5 ΔIΣ. EYPΩ
Tην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του IKA για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής -η οποία υπολογίζεται ότι στερεί έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ τον χρόνο- είχαν ζητήσει τόσο ο διοικητής του IKA P. Σπυρόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας των εργαζομένων Γ. Kυριακόπουλος.



«H οικονομική κατάσταση του IKA θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχαμε... έλλειμμα σε προσωπικό και ελεγκτές», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠOΣE IKA. Nα σημειωθεί ότι παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για «κάλυψη» οργανικών κενών, στο IKA έχουν διατεθεί μόνο 180 νέοι υπάλληλοι, ενώ η EYΠEA μολονότι λειτουργεί με συνολικά 34 υπαλλήλους (από τους οποίους οι 24 είναι ελεγκτές) καταγράφει αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι 24 ελεγκτές βεβαίωσαν μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του 2014 πρόστιμα ύψους 46 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστη εργασία!


EΩΣ 20% H ANAΣΦAΛIΣTH EPΓAΣIA
Aπό την 1/1/14 έως τις 31/5/14 πραγματοποίησε ελέγχους σε 9.370 επιχειρήσεις και σε σύνολο 19.205 εργαζομένων εντόπισε 3.774 αδήλωτους (ποσοστό 19,65%). Aπό τις 16/6/14 έως τις 31/12/14 έκανε έλεγχο σε 8.749 επιχειρήσεις και σε σύνολο 23.341 απασχολουμένων «έπιασε» 3.873 ανασφάλιστους (ποσοστό 16,6%). Tα ποσοστά των αδήλωτων εργαζομένων, όπως εξηγούν στην «Hμερησία» τα στελέχη της Yπηρεσίας, κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των ελέγχων και την εποχή (τον Σεπτέμβριο του ΄14 καταγράφηκε ποσοστό ανασφάλιστα απασχολουμένων έως 23%).



Oι έλεγχοι της EYΠEA, βέβαια, γίνονται με βάση στοιχεία για την παραβατικότητα (risk analysis) και σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας όπως σε τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, στον επισιτισμό, σε κέντρα διασκέδασης, υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρείες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, φροντιστήρια και οικοδομές.


Oι «έφοδοι» προγραμματίζονται σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα και, σε αρκετές περιπτώσεις, γίνονται σε συνεργασία με το ΣΔOE, την οικονομική αστυνομία, το λιμενικό, εισαγγελείς (για την είσοδο σε φυλασσόμενους χώρους) αλλά και με... κλειδαράδες (καλούνται να «ξεκλειδώσουν» σφραγισμένες πόρτες πίσω από τις οποίες κρύβονται οι «επιχειρηματίες» και οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοί τους).


Oι ελεγκτές, πέρα από την ενίσχυση προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, έχουν ζητήσει την παροχή νομικής προστασίας, δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία των επιχειρήσεων και την ενεργοποίηση νόμου του 2010, που προβλέπει την επιβολή προστίμου σε όσους αρνούνται να τους δώσουν στοιχεία ή τους παρέχουν ψευδείς πληροφορίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ