Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ. ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Κατά τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για τον μισθό, εάν μετά από 10 ήμερη τουλάχιστον παροχή εργασίας εμποδίζεται να εργασθεί εξαιτίας σπουδαίου λόγου.

Ο χρόνος για τον οποίο διατηρείται η αξίωση για τον μισθό δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα, εάν το κώλυμα επήλθε ένα τουλάχιστον έτος μετά από την έναρξη της σύμβασης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το μισό μήνα. Ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει από τον μισθό, ποσά που καταβλήθηκαν στον εργαζόμενο εξαιτίας του κωλύματος (ασθένεια), λόγω υποχρεωτικής από τον νόμο ασφάλισης.
Ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει το ασφαλιστικό επίδομα και όταν ο μισθωτός δεν το έχει εισπράξει πραγματικά, με την προϋπόθεση όμως ο μισθωτός να δικαιούται το επίδομα από το ΙΚΑ αλλά δεν το εισέπραξε διότι ο ίδιος, απέφυγε να προσφύγει στον ασφαλιστικό του φορέα όταν ασθένησε (π.χ αμέλεια).
Ο εργοδότης πρέπει να αποδείξει με έγγραφο του ΙΚΑ ή με άλλα αποδεικτικά μέσα, ότι ο μισθωτός δικαιούται από το ΙΚΑ το μη εισπραχθέν επίδομα. Αν αποδειχθεί ότι δεν το δικαιούται, η αφαίρεσή του από τον καταβλητέο μισθό συνιστά παράνομη καθυστέρηση καταβολής μισθού.
Εάν βέβαια για οποιοδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται ασφαλιστικές παροχές (δεν συμπλήρωσε τις προϋποθέσεις λήψης των παροχών), ο εργοδότης βαρύνεται με ολόκληρο το ποσό που ορίζει ο νόμος.
Τα παραπάνω αφορούν την διαδικασία για την καταβολή των αποδοχών κατά τη διάρκεια της ασθένειας και όχι την απόδειξη της ασθένειας.

Συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι για να είναι δικαιολογημένη η απουσία του εργαζόμενου λόγω ασθένειας, θα πρέπει η σχετική ιατρική γνωμάτευση να είναι από ιατρό δημοσίου φορέα (δημοσίου νοσοκομείου, - δημοσίας υπηρεσίας πρωτοβάθμιας υγείας) και όχι από ιδιώτη ιατρό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να θεωρείται αδικαιολόγητη η απουσία του μισθωτού ή και να επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές στον εργαζόμενο, εφόσον αυτές προβλέπονται σε εσωτερικό κανονισμό εργασίας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3418/2005 τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ ή ιδιώτες ιατρούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο