Τα καταστροφικά αποτελέσματα, που έχει για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης η εφαρμογή τριών τουλάχιστον νόμων των μνημονίων, οι οποίοι προβλέπουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση των «κοινωνικών πόρων», γίνονται πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Τους νόμους αυτούς συνεχίζει να εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2015, βρίσκει τα ασφαλιστικά ταμεία με έλλειμμα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο, με δεδομένο ότι ήδη τα Ταμεία εισπράττουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της νέας ρύθμισης με τις 100 δόσεις. Το ίδιο διάστημα πέρυσι, τα οικονομικά των Ταμείων παρουσίαζαν πλεόνασμα 798 εκ. ευρώ.
«Βάση» για επιπλέον ανατροπές
Η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει πως τελικά, η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 898 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, θεωρείται η πλέον «αισιόδοξη». Σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί την «αντικειμενική βάση» για πρόσθετα αντιασφαλιστικά μέτρα στις συντάξεις και στις παροχές των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως άλλωστε δείχνει και η «διαπραγμάτευση» κυβέρνησης και δανειστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές είναι μειωμένα κατά 14,9%, στα 4,017 δισ. ευρώ, έναντι 4,723 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, γεγονός που αντανακλά κυρίως τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 3,9 μονάδες. Η μείωση αυτή επιβλήθηκε από τα μέσα του προηγούμενου έτους.
Επιπλέον, εκφράζεται η μείωση κατά 36,6% των εσόδων από τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους», καθώς ένα μεγάλο μέρος τους καταργήθηκε χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση των απωλειών.
Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 17,1%, και τα ασφαλιστικά ταμεία εισέπραξαν 3,292 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, από 3,972 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για συντάξεις αυξήθηκαν κατά 1,6%, στα 6,279 δισ. ευρώ από 6,179 δισ., εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων και οι δαπάνες για παροχές ασθένειας αυξήθηκαν κατά 5,4%, στα 847 εκατ. ευρώ από 804 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Νέος δανεισμός για το ΙΚΑ
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην πορεία των εσόδων του ΙΚΑ, το οποίο στην προχτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προχωρήσει πάλι σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 360 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις του Ιούνη. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύναψη «ρέπος» με εμπορική τράπεζα, με εγγύηση ομόλογα ελληνικού Δημοσίου που το ίδιο κατέχει, ύψους έως 150 εκατ. ευρώ.
Αποφάσισε, επίσης, το δανεισμό 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων και 100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.
Και ενώ το ίδιο καταφεύγει σε δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων, η διοίκηση εξουσιοδότησε τον διοικητή του να μεταφέρει ταμειακά διαθέσιμα τομέων που υπάγονται στο ΙΚΑ για το διάστημα 13 έως 25 Μάη στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Τα διαθέσιμα που θα τοποθετηθούν θα προέρχονται από το ΤΑΠ - ΔΕΗ, τον Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και τον τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου. Ολες οι παραπάνω αποφάσεις καταψηφίστηκαν από τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου