Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με εκατέρωθεν προτάσεις προχωράει η κατάρτιση της αντιλαϊκής συμφωνίας

Την «κολοκυθιά» παίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποι ΕΕ και ΔΝΤ, σχετικά με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για να ολοκληρωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία, ενώ το μόνο δεδομένο που προκύπτει από όλες τις πλευρές είναι ότι τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρά για το λαό.
Μετά την πενταμερή σύνοδο του Βερολίνου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι δανειστές κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση που θα παραδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο επιτείνοντας τη σύγχυση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα στους θεσμούς ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης» για την επίτευξη συμφωνίας. «Η Ελλάδα δεν περιμένει σχέδιο, καταθέτει σχέδιο», είπε σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες περί κατάθεσης τελεσίγραφου από τους δανειστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε από το υπουργείο Παιδείας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο και έγκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να αποφασίσει εάν επιθυμεί την προσαρμογή στο ρεαλισμό και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Πρόσθεσε ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου θα σηματοδοτήσει το τέλος των σεναρίων διαίρεσης της Ευρώπης.
Θέλοντας να εγκλωβίσει το λαό σε αυτά τα παζάρια που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «σκληρά». Μόνο που αυτή η «περήφανη» διαπραγμάτευση οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, παράλληλα με τη διατήρηση όλων των προηγούμενων.
«Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών», υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές. Πάντως απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν τι θα πράξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εάν της παραδοθεί ένα σχέδιο τελικής συμφωνίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα, αλλά παράλληλα διεμήνυσε την ετοιμότητα για υποχωρήσεις. «Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα. Δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και συμβιβασμούς, να κάνουμε και προτάσεις, δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα», είπε.
Ο Γιάννης Δραγασάκης εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη να περιέχει η συμφωνία έναν «σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», ζήτημα που συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» χρήματα για τη στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες για να εξασφαλιστεί η συναίνεση του λαού στα νέα σκληρά μέτρα. «Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ».
«Τελευταία προσφορά»
Σύμφωνα με τους «Financial Times» η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέληξαν σε ένα περίγραμμα με τις βασικές θέσεις των δανειστών. Ανώτερος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν.
Κοινή συνισταμένη του γερμανικού Τύπου είναι ότι η συνάντηση κατέληξε σε μια «τελευταία προσφορά» προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η  «Die Welt» ανέφερε ότι «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, που θα βασίζεται όμως αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος». Μάλιστα πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση δήλωσαν ότι η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συζητήσει για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.
Για «τελευταία προσφορά» και «τελευταία ευκαιρία» κάνουν λόγο και οι εφημερίδες «Die Zeit», «Handelsblatt», «Frankfurter Allgemeine» και «Suddeutsche Zeitung». Σε ανάλογο ύφος το περιοδικό «Der Spiegel» εκτίμησε ότι «οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα».
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο