Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γαλλία: Δραματική άνοδος της ανεργίας τον Απρίλη

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι εγγράφηκαν στον γαλλικό ΟΑΕΔ (Pôle emploi) τον Απρίλη ως άνεργοι Α κατηγορίας, δηλαδή χωρίς καμία δραστηριότητα, σημειώνοντας άνοδο 0,6%.
Συνολικά μέσα στον Απρίλη του 2015 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 54.000(ποσοστό 1%). Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στηΓαλλία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια. Η ανεργία χτυπά κυρίως τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και τους άνω των 50 ετών.
Ο υπουργός Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν, κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές εξελίξεις, επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν η σταθεροποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα φέρει θέσεις εργασίας και ζήτησε από τους ανέργους να κάνουν υπομονή, γιατί τα δήθεν οφέλη από την ανάπτυξη θα φανούν σε ένα σχετικό βάθος χρόνου, κρύβοντας φυσικά ότι η Γαλλία σημείωσε ανάπτυξη μέσα στο 2014, με την ανεργία να καταγράφει συνεχώς αρνητικά υψηλά ρεκόρ.
Η αστική προπαγάνδα κρύβει επίσης ότι, με βάση τα δικά της στοιχεία, στη Γαλλία το 2015 αναμένεται ανάπτυξη 1%, τη στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ ισχυρίζεται ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ανάκαμψη για να περιοριστεί η ανεργία. Να σημειωθεί δε, ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2015, από αυτό το σωρευτικό 1% της αύξησης του ΑΕΠ, η Γαλλία κατέγραψε το 0,6%, δηλαδή πάνω από το μισό, αλλά η ανεργία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο (πέραν μίας μικρής κάμψης το Γενάρη).
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, είτε σε περίοδο κρίσης είτε σε περίοδο ανάκαμψης, παράγουν φτώχεια και ανεργία για τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείξουν καμία αναμονή, ούτε να στοιχίζονται πίσω από τη μία ή την άλλη αστική αντιλαϊκή γραμμή διαχείρισης, όπως θέλουν κυβερνήσεις σαν την ελληνική. Χρέος τους είναι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, σε ρήξη με την ΕΕ τα μονοπώλια και την εξουσία τους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο