Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ;


Τι γίνεται τελικά με το πολυσυζητημένο επίδομα γάμου; Κόβεται σε όλους τους εργαζόμενους; Υπάρχουν ακόμη δικαιούχοι; Μπορεί μονομερώς ο εργοδότης να το καταργήσει; Ερωτήματα και ερωτηματικά, από τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τη μείωση του μισθού τους, από τους εργοδότες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τη μείωση της δραστηριότητάς τους και από τους λογιστές και στελέχη των επιχειρήσεων για τις συμβουλές που θα δώσουν στους εργοδότες τους.

Έχουν περάσει πάνω από 9 μήνες από την ψήφιση του Ν.4046/2012, την έκδοση της Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και της ερμηνευτικής εγκυκλίου 4601/304/12-3-2012 και ακόμη ασχολούμαστε με το επίδομα αυτό, λες και απ’ αυτό εξαρτάται η σωτηρία του τόπου. Ήρθε τώρα και το μνημόνιο 3 και ο Ν.4093/2012, να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αλλά κυρίως να επιβεβαιώσει την σταθερή και αταλάντευτη θέση τροϊκανών και κυβέρνησης να «εξαφανίσουν την αιτία για την κακοδαιμονία αυτής της χώρας»!!!!!  


Σας παρουσιάζουΜΕ όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες το επίδομα γάμου παραμένει ή μπορεί να "κοπεί"


1. Σε ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και προβλέπεται επίδομα γάμου και είτε είχε κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική, είτε εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, το επίδομα γάμου συνεχίζει να παρέχεται μέχρι τη λήξη της. Εάν στη συνέχεια συναφθεί νέα κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ και προβλέπεται σ’ αυτή επίδομα γάμου, αυτό συνεχίζει να παρέχεται υποχρεωτικά στην περίπτωση που υπάρχει δέσμευση τήρησής της, δηλαδή όταν εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού από 14/2/2012 και μετά, καταργήθηκε η δια υπουργικών αποφάσεων κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικών των ΣΣΕ.


2. Σε ΣΣΕ που προβλέπεται επίδομα γάμου και ενώ δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, η ΣΣΕ τηρείτε με όρο ατομικής σύμβασης εργασίας, το επίδομα γάμου συνεχίζει να καταβάλλεται εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για τροποποίηση της ατομικής σύμβασης .


3. Όταν μια ΣΣΕ λήγει (μετά τις 14/2/2012 - μνημόνιο 2) και δεν συνάπτεται άλλη, ή συνάπτεται αλλά δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, το επίδομα γάμου μπορεί να κοπεί, αφού ο μισθός δύναται να επανακαθορίζεται μονομερώς απο τον εργοδότη υπολογίζοντας μόνο, τα επιδόματα πολυετίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, ή όσα απ’ αυτά προβλέπονταν στην εν λόγω ΣΣΕ.


4. Εργοδότες - επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ και συγκεκριμένα των οργανώσεων (π.χ. Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε.)συνεχίζουν να δεσμεύονται τόσο από τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ , άρα συνεχίζουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου και μετά την ψήφιση του Ν.4093/2012 (μνημόνιο 3) στις 12/11/2012.


5. Εργοδότες – επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ, και συγκεκριμένα των οργανώσεων που την υπογράφουν, δηλ. των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μη μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, αλλά δεν δεσμεύονται, από την 12.11.2012 και μετά, από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, συνεπώς δεν δεσμεύονται και στη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου, μπορούν όμως οικιοθελώς να συνεχίσουν την καταβολή του.


6. Σε κάθε περίπτωση με Εθνικές Γενικές, Κλαδικές, Ομοιεπαγγελματικές και Επιχειρησιακές ΣΣΕ, μπορούν να συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (Βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, επίδομα γάμου και παντός είδους άλλα επιδόματα ) που όμως δεν μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στο Ν. 4093/12.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ