Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ;


Τι γίνεται τελικά με το πολυσυζητημένο επίδομα γάμου; Κόβεται σε όλους τους εργαζόμενους; Υπάρχουν ακόμη δικαιούχοι; Μπορεί μονομερώς ο εργοδότης να το καταργήσει; Ερωτήματα και ερωτηματικά, από τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τη μείωση του μισθού τους, από τους εργοδότες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τη μείωση της δραστηριότητάς τους και από τους λογιστές και στελέχη των επιχειρήσεων για τις συμβουλές που θα δώσουν στους εργοδότες τους.

Έχουν περάσει πάνω από 9 μήνες από την ψήφιση του Ν.4046/2012, την έκδοση της Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και της ερμηνευτικής εγκυκλίου 4601/304/12-3-2012 και ακόμη ασχολούμαστε με το επίδομα αυτό, λες και απ’ αυτό εξαρτάται η σωτηρία του τόπου. Ήρθε τώρα και το μνημόνιο 3 και ο Ν.4093/2012, να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αλλά κυρίως να επιβεβαιώσει την σταθερή και αταλάντευτη θέση τροϊκανών και κυβέρνησης να «εξαφανίσουν την αιτία για την κακοδαιμονία αυτής της χώρας»!!!!!  


Σας παρουσιάζουΜΕ όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες το επίδομα γάμου παραμένει ή μπορεί να "κοπεί"


1. Σε ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και προβλέπεται επίδομα γάμου και είτε είχε κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική, είτε εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, το επίδομα γάμου συνεχίζει να παρέχεται μέχρι τη λήξη της. Εάν στη συνέχεια συναφθεί νέα κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ και προβλέπεται σ’ αυτή επίδομα γάμου, αυτό συνεχίζει να παρέχεται υποχρεωτικά στην περίπτωση που υπάρχει δέσμευση τήρησής της, δηλαδή όταν εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού από 14/2/2012 και μετά, καταργήθηκε η δια υπουργικών αποφάσεων κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικών των ΣΣΕ.


2. Σε ΣΣΕ που προβλέπεται επίδομα γάμου και ενώ δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, η ΣΣΕ τηρείτε με όρο ατομικής σύμβασης εργασίας, το επίδομα γάμου συνεχίζει να καταβάλλεται εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για τροποποίηση της ατομικής σύμβασης .


3. Όταν μια ΣΣΕ λήγει (μετά τις 14/2/2012 - μνημόνιο 2) και δεν συνάπτεται άλλη, ή συνάπτεται αλλά δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, το επίδομα γάμου μπορεί να κοπεί, αφού ο μισθός δύναται να επανακαθορίζεται μονομερώς απο τον εργοδότη υπολογίζοντας μόνο, τα επιδόματα πολυετίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, ή όσα απ’ αυτά προβλέπονταν στην εν λόγω ΣΣΕ.


4. Εργοδότες - επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ και συγκεκριμένα των οργανώσεων (π.χ. Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε.)συνεχίζουν να δεσμεύονται τόσο από τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ , άρα συνεχίζουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου και μετά την ψήφιση του Ν.4093/2012 (μνημόνιο 3) στις 12/11/2012.


5. Εργοδότες – επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ, και συγκεκριμένα των οργανώσεων που την υπογράφουν, δηλ. των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μη μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, αλλά δεν δεσμεύονται, από την 12.11.2012 και μετά, από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, συνεπώς δεν δεσμεύονται και στη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου, μπορούν όμως οικιοθελώς να συνεχίσουν την καταβολή του.


6. Σε κάθε περίπτωση με Εθνικές Γενικές, Κλαδικές, Ομοιεπαγγελματικές και Επιχειρησιακές ΣΣΕ, μπορούν να συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (Βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, επίδομα γάμου και παντός είδους άλλα επιδόματα ) που όμως δεν μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στο Ν. 4093/12.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο