Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λάρισα: Καταδικάστηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Νέα επιχείρηση ποινικοποίησης συνδικαλιστικής δράσης, καθώς συνδικαλιστές του ΠΑΜΕστη Λάρισα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης.
Η νέα ποινικοποίηση ήρθε μετά από δίκη που αφορούσε μήνυση που κατέθεσε η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» των Αφών Σαράντη εναντίον στελεχών του Εργατικού Κέντρου, άλλων συνδικαλιστών και προσώπων. Ο λόγος ήταν η συμμετοχή τους σε απεργιακή συγκέντρωση που έγινε το 2012 έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης, με αίτημα να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών από 10-53%.
Κατηγορούμενοι ήταν ο πρόεδρος, ο γγ και ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος TσιαπλέςΠάρις Λιόλιος και Βασίλης Τσερβούλης αντίστοιχα, οι Κώστας Καλέτσιος καιΝίκος Βλαχόπουλος, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, οιΒάσω Μπακάση και Γιάννα Κωνσταντινίδου, συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ, καθώς και ο Αντ. Σκυλλάκος, ο Χ. Μαντέλος από τα Τρίκαλα και ο Άγις Παπαστεργίου, νομικός σύμβουλος του ΕΚΛ.
Η κατηγορία ήταν «άσκηση παράνομης βίας» και «συνέργεια σε άσκηση παράνομης βίας», όταν οι συνδικαλιστές και όλοι όσοι βρέθηκαν στην απεργία όχι μόνο δεν βιαιοπράγησαν εναντίον των στελεχών της εργοδοσίας και των απεργοσπαστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από τα Τρίκαλα, αλλά δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αυτούς. Μάλιστα, κινδύνεψε και η ζωή τους, όταν άνθρωπος της εταιρείας οδήγησε νταλίκα πάνω στους συγκεντρωμένους!
Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο καταδίκασε τους Π. Λιόλιο, Β. Τσερβούλη και Ν. Βλαχόπουλου σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή ανατολή, καθώς και τον Κ. Καλέτσιο σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή. Αθώους, λόγω αμφιβολιών, κήρυξε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες ασκήθηκε έφεση.
Βιομηχανία διώξεων
Παράλληλα συνεχίστηκε και η δίκη που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη, αναφορικά με την αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, της προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας Βαγγελιώς Λίτσα και ολόκληρου ΔΣ του σωματείου.
Με την αγωγή της η εργοδοσία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την 28ήμερη απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών, να απαγορεύσει κάθε μελλοντική απεργία με το ίδιο αίτημα και ταυτόχρονα να προειδοποιηθούν οι κατηγορούμενοι ότι θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πληρωμή προστίμου 20.000 ευρώ, ώστε να αναγκαστούν να εφαρμόσουν όσα αξιώνει η εργοδοσία. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες.
Την Πέμπτη 11 Ιούνη συζητείται στο Εφετείο Λάρισας η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που καταδίκασε σε βαριές ποινές -στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή- εργαζόμενο του κλάδου και τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας.
Οι δυο καταδικάστηκαν πρωτόδικα, μετά από μήνυση από εργοδότη για συκοφαντία και ψευδορκία, επειδή ο μεν εργαζόμενος έκανε καταγγελία στο ΙΚΑ, ο δε συνδικαλιστής κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο