Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λάρισα: Καταδικάστηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Νέα επιχείρηση ποινικοποίησης συνδικαλιστικής δράσης, καθώς συνδικαλιστές του ΠΑΜΕστη Λάρισα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης.
Η νέα ποινικοποίηση ήρθε μετά από δίκη που αφορούσε μήνυση που κατέθεσε η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» των Αφών Σαράντη εναντίον στελεχών του Εργατικού Κέντρου, άλλων συνδικαλιστών και προσώπων. Ο λόγος ήταν η συμμετοχή τους σε απεργιακή συγκέντρωση που έγινε το 2012 έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης, με αίτημα να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών από 10-53%.
Κατηγορούμενοι ήταν ο πρόεδρος, ο γγ και ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος TσιαπλέςΠάρις Λιόλιος και Βασίλης Τσερβούλης αντίστοιχα, οι Κώστας Καλέτσιος καιΝίκος Βλαχόπουλος, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, οιΒάσω Μπακάση και Γιάννα Κωνσταντινίδου, συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ, καθώς και ο Αντ. Σκυλλάκος, ο Χ. Μαντέλος από τα Τρίκαλα και ο Άγις Παπαστεργίου, νομικός σύμβουλος του ΕΚΛ.
Η κατηγορία ήταν «άσκηση παράνομης βίας» και «συνέργεια σε άσκηση παράνομης βίας», όταν οι συνδικαλιστές και όλοι όσοι βρέθηκαν στην απεργία όχι μόνο δεν βιαιοπράγησαν εναντίον των στελεχών της εργοδοσίας και των απεργοσπαστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από τα Τρίκαλα, αλλά δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αυτούς. Μάλιστα, κινδύνεψε και η ζωή τους, όταν άνθρωπος της εταιρείας οδήγησε νταλίκα πάνω στους συγκεντρωμένους!
Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο καταδίκασε τους Π. Λιόλιο, Β. Τσερβούλη και Ν. Βλαχόπουλου σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή ανατολή, καθώς και τον Κ. Καλέτσιο σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή. Αθώους, λόγω αμφιβολιών, κήρυξε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες ασκήθηκε έφεση.
Βιομηχανία διώξεων
Παράλληλα συνεχίστηκε και η δίκη που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη, αναφορικά με την αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, της προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας Βαγγελιώς Λίτσα και ολόκληρου ΔΣ του σωματείου.
Με την αγωγή της η εργοδοσία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την 28ήμερη απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών, να απαγορεύσει κάθε μελλοντική απεργία με το ίδιο αίτημα και ταυτόχρονα να προειδοποιηθούν οι κατηγορούμενοι ότι θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πληρωμή προστίμου 20.000 ευρώ, ώστε να αναγκαστούν να εφαρμόσουν όσα αξιώνει η εργοδοσία. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες.
Την Πέμπτη 11 Ιούνη συζητείται στο Εφετείο Λάρισας η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που καταδίκασε σε βαριές ποινές -στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή- εργαζόμενο του κλάδου και τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας.
Οι δυο καταδικάστηκαν πρωτόδικα, μετά από μήνυση από εργοδότη για συκοφαντία και ψευδορκία, επειδή ο μεν εργαζόμενος έκανε καταγγελία στο ΙΚΑ, ο δε συνδικαλιστής κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ