Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τους εγκαταλειμένους ναυτεργάτες της ΝΕΛ

Την εξαθλίωση που βιώνουν οι απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι ναυτεργάτες της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) και παρά τις καταγγελίες των σωματείων των ναυτεργατών, το υπουργείο, οι υπηρεσίες του και οι λιμενικές αρχές, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ακόμα και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων.
Υπενθυμίζουμε ότι το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», βρίσκεται στο λιμάνι Καρλόβασι της Σάμου χωρίς πετρέλαιο και τροφοδοσία από τις 20 Μάη, στην ίδια κατάσταση από τις 2 Ιούνη είναι τα πλοία «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «EUROPEAN EXPRESS», «AQUA JEWELL», καθώς και το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» στο Λαύριο από τις 4 Ιούνη.
Τα ναυτεργατικά Σωματεία επισημαίνουν στην ανακοινωσή τους:
«Καταγγέλλουμε την βρώμικη στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Σάμο και Λαύριο, που εμφανίστηκαν για να καλλιεργήσουν με δηλώσεις τους συγχύσεις στους ναυτεργάτες, να υπονομεύσουν την διαδικασία της εφαρμογής του νόμου "περί εγκατάλειψης", για να συνεχίσουν να διατηρούν τους ναυτεργάτες στην εξαθλίωση προς όφελος των εφοπλιστών.
Ο ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, για την εξασφάλιση της ενδιαίτησης και της διαμονής των ναυτεργατών στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ΝΕΛ, και για το σύνολο των προβλημάτων τους.
Επιβάλλεται άμεσα να επισπευτεί η διαδικασία της εφαρμογής του νόμου "περί εγκατάλειψης", να δεσμευτεί εγγράφως το υπουργείο, ότι οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΝΕΛ, που έχουν συμπληρώσει την αίτηση για την ένταξη τους στο νόμο "περί εγκατάλειψης", διατηρούν πλήρως τα δικαιώματα τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, βγαίνοντας από την ομηρία και τις συνθήκες εξαθλίωσης που τους έχει οδηγήσει η ναυτιλιακή εταιρεία.
Έχουν τεράστιες ευθύνες το ΝΑΤ και οι υπηρεσίες του, που δεν προχωράνε στην άμεση κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των πλοίων που εντάσσονται στο νόμο "περί εγκατάλειψης"όπως πρόσφατα με το Ε/Γ-Ο/Γ "Παναγία Τήνου", παραβιάζοντας το άρθρο 29, παρ.4, του ν.1220/1981και το άρθρο 88, παρ.6, του ν.792/1978, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των ασφαλισμένων του.
Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες των πλοίων της ΝΕΛ, τους άνεργους, να αναπτύξουμε πολύμορφη δράση για την άμεση εφαρμογή του νόμου "περί εγκατάλειψης", να απαιτήσουμε να ναυτολογούνται οι άνεργοι μέσω ΓΕΝΕ, με ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση σε όλα τα πλοία του ν.27/1975 και να είναι ασφαλισμένοι όλοι οι άνεργοι ναυτεργάτες με τις οικογένειες τους.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να δώσουν δυναμικό παρών στα Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 11 Ιούνη, στην Αθήνα στις 7.30 το απόγευμα στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση στις 6.30 μ.μ στην Πλατεία Βάθης.

Να συμβάλουν τα συλλαλητήρια στην προετοιμασία του απεργιακού αγώνα το 3ο δεκαήμερο του Ιούνη, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο