Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την απεργιακή κινητοποίηση των καθαριστριών στις 15 Ιούνη στηρίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής Και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια

Κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των Δήμων να στηρίξουν με αποφάσεις τους τον αγώνα των καθαριστριών αλλά και να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Ιούνη και στη συγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Ομονοίας, απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αττικής.
Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει:
«Τον επόμενο μήνα χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απόλυσή τους. Ο Δήμος Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει τον δρόμο. Παρά τα παχιά προεκλογικά λόγια για κατάργηση των εργολαβικών συνεργείων, μονιμοποίηση των καθαριστριών, μέχρι και η ανανέωση των σημερινών συμβάσεων της ντροπής έγινε ως το Δεκέμβρη του 2015, δηλαδή ούτε καν για όλη τη σχολική χρονιά!!!
Η πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών χρόνια τώρα δουλεύουν σε ένα άθλιο εργασιακό καθεστώς, υπό ομηρία αφού κάθε χρόνο ανανεώνεται η σύμβαση τους, με μισθούς εξαθλίωσης και ποτέ δεν πληρώνονται στην ώρα τους αλλά πάντα με καθυστέρηση και έναντι. Ταυτόχρονα όμως είναι και εκείνο το προσωπικό που είναι υποχρεωμένο να σηκώνει στις πλάτες του τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους που καθημερινά βρίσκονται τα παιδιά μας. Ο αγώνας τους αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Η μόνη ρεαλιστική λύση που απαντάει τόσο στις εργασιακές τους ανάγκες όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής βρέθηκε και βρίσκεται στο πλάι των καθαριστριών. Διεκδικούμε τη δικαίωση για ΟΛΕΣ τις καθαρίστριες που δουλεύουν κακοπληρωμένες σε άθλιες συνθήκες. Διεκδικούμε τη δικαίωση για τις 2.000 περίπου καθαρίστριες αορίστου χρόνου που δουλεύουν με μερική απασχόληση από μισή έως 4 ώρες, τις 8.500 συμβασιούχους που ουσιαστικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα από τις απανωτές συμβάσεις, την απληρωσιά, την αβεβαιότητα για το αύριο, τις 2.500 καθαρίστριες αορίστου χρόνου, 8ωρες που κάνουν πλέον όλες τις δουλειές ακόμα και την καθαριότητα των νεκροταφείων μετά την ένταξη τους στους δήμους.
Διεκδικούμε:
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά, Καμία απόλυση εργαζομένου, Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λ.π.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων για καθαρά σχολεία.
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα».



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο