Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλαγές προς το χειρότερο στο καθεστώς των αποζημιώσεων των εργαζομένων, από το ελληνικό κείμενο διαπραγμάτευσης

«Πρώτη φορά αριστερά» και στο θέμα των αποζημιώσεων στο ελληνικό κείμενο προς τους θεσμούς, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, αλλάζει προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους η κατανομή των χρημάτων, με βάση τον «πίνακα πιστωτών» στους πλειστηριασμούς της περιουσίας πτωχευμένων εταιρειών, μέσω των προτεινόμενων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό κείμενο.
Ειδικότερα στο κείμενο της ελληνικής πρότασης και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (σελίδες 27-28) αναφέρεται ότι «το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το οποίο ρυθμίζει την κατάταξη των πιστωτών θα τροποποιηθεί. Από τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 975, εκείνες που βασίζονται στην παροχή εξαρτημένης εργασίας και οι αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές θα εκτελούνται προνομιακά (εξαιρουμένων των αποζημιώσεων). Από το εναπομείναν ποσό, οι εμπράγματα διασφαλισμένοι (ενυπόθηκοι) πιστωτές θα εξυπηρετούνται αναλογικά με το 70%, οι δε υπόλοιποι (μη εμπράγματα ενυπόθηκοι) και οι μη προνομιούχοι από το 30%».
Ερώτημα παραμένει αν η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει και αναδρομική ισχύ, για υποθέσεις πτωχεύσεων που βρίσκονται σήμερα στα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, αν η πρόταση υλοποιηθεί, θα πλήξει χιλιάδες πρώην και νυν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στους οποίους οφείλονται ποσά από αποζημιώσεις.
Θυμίζουμε ότι το 2010 (άρθρο 41 του ν. 3863/10), αναβαθμίστηκε η κατάταξη των απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τις εργατικές απαιτήσεις από την περιουσία του εργοδότη, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού ακινήτων ή πτώχευσης.
Ωστόσο, οι βάσεις για την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε ό,τι αφορά την κατάταξη των πιστωτών, μπήκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, όμως οι αλλαγές δεν είχαν προλάβει να ψηφιστούν. Τώρα, στο κείμενο που προτείνει η κυβέρνηση, τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία αναθεώρησης του πτωχευτικού κώδικα ο Οκτώβρης του 2015.

Κι όλα αυτά, όταν η κυβέρνηση, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, κορόιδευε ωμά τους εργαζόμενους ότι θα αποκαταστήσει τη νομοθεσία για τις αποζημιώσεις και θα καταργήσει τους απαράδεκτους όρους που πρόσθεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (μειωμένος χρόνος προειδοποίησης για μειωμένη αποζημίωση, αλλαγή προς το χειρότερο του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων και άλλα).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο