Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ στις 13 και 14 Ιούνη Την Τετάρτη 10 Ιούνη συναυλία με μελοποιημένη ποίηση

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τον κύκλο των Επιστημονικών Συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μεγάλων στρατευμένων δημιουργών, διοργανώνει το 4ο Επιστημονικό Συνέδριό της, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στονκομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιούνη στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό (Αίθουσα Συνεδρίων).
Στην έναρξη του Συνεδρίου, το Σάββατο στις 10 π.μ., θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης καιο Αηντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία).
Την Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στον Περισσό, συναυλία με μελοποιημένη ποίηση Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, μεταξύ αυτών και του γνωστού στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Τη συναυλία θα πραγματοποιήσει τουρκικό μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης «Ναζίμ Χικμέτ», με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται και τις ίδιες τις μέρες του Επιστημονικού Συνεδρίου.
Ανήμερα της έναρξης του Συνεδρίου, το Σάββατο 13 Ιούνη στις 10 το πρωί, τιμώντας τα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, επταμελής θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» θα παρουσιάσει την παράσταση «Τάνια». Πρόκειται για δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες έπος του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», έργο που γράφτηκε στη φυλακή. Θεωρείται το βασικότερο, ίσως, έργο του Τούρκου ποιητή που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και παραμένει έτσι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Η «Τάνια» δεν είναι παρά ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη θρυλική Σοβιετική Κομσομόλα Ζόγια που έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό αγώνα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
Την Κυριακή 14 Ιούνη, στο «κλείσιμο» του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου». Παράσταση με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Έλληνες δημιουργούς, βασισμένη σε γράμματα του Ναζίμ Χικμέτ από τη φυλακή. (Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα).
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις, για να γνωρίσει το κοινό το έργο του Ν. Χικμέτ, που θα βοηθήσουν να γίνει πλατύτερα γνωστή η τέχνη του, αλλά και η ζωή του.
Τον Απρίλη πραγματοποιήθηκε κύκλος κινηματογραφικών προβολών στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New Star Art Cinema», όπου προβλήθηκαν τα έργα: «Δυο παιδιά της γειτονιάς», Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για Παιδιά και Μεγάλους, «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα», «Κόκκινο ποτάμι, μαύρο πρόβατο» και «Ορατόριο για τον Ναζίμ Χικμέτ». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Το Σάββατο 16 Μάη έγινε συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από τους Θ. Μικρούτσικο και Μάνο Λοΐζο. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης ενώ απήγγειλε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ και δείτε VIDEO).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο