Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το δώρο Χριστουγέννων αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές;


1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό

2. Με τον ίδιο ως άνω τρόπο υπολογίζουμε και το δώρο Χριστουγέννων στους δημοσιογράφους και των ξεναγούς, οι οποίοι αμείβονται με το σύστημα αμοιβής κατά μονάδα εργασίας.

3. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε 
κατάσταση διαθεσιμότητας, δικαιούνται για το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας  το μισό του δώρου Χριστουγέννων.

4. Για όσους έχουν απασχοληθεί με μικτό σύστημα εργασίας, πλήρες και εκ περιτροπής (με συμφωνία ή 
μονομερώς επιβαλλόμενη), ο υπολογισμός του δώρου θα γίνει ξεχωριστά για κάθε περίοδο.

5. Οι απασχολούμενοι στην επεξεργασία και συσκευασία σταφίδας, στην συσκευασία και κοπή σταφυλιών, καθώς και στην συσκευασία εσπεριδοειδών και φρούτων γενικά δικαιούνται σαν δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε πέντε (5) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου

6. Οι θυρωροί πολυκατοικιών και μεγάρων δικαιούνται σαν επίδομα Χριστουγέννων ίσο με το 25πλάσιο, (εφόσον εργάστηκαν ολόκληρο το διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή αναλογία σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας απασχόλησης) του κατωτάτου ορίου ημερομισθίου ανειδικεύτου εργάτη. Σε περίπτωση που οι μηνιαίες καταβαλλόμενες αποδοχές, συνυπολογιζομένου και του ποσοστού 15% που παρακρατείται για παροχή κατοικίας κλπ. είναι ανώτερες από τα ποσά που προσδιορίζονται κατά τον παραπάνω τρόπο, τότε ως επιδόματα εορτών δικαιούνται τις ανώτερες καταβαλλόμενες αποδοχές.

7. Οι οδηγοί αυτοκινήτων ταξί δικαιούνται, ως επίδομα Χριστουγέννων το ποσό της αύξησης του μετρητή (σημαίας) που χορηγείται λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Επί πλέον αυτοί δικαιούνται από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ποσό ίσο με το 11πλάσιο κατωτάτου ημερομισθίου.

Σε περίπτωση που δεν θα δοθεί δικαίωμα αύξησης του μετρητού (όπως και έχει συμβεί με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών) ή προκειμένου για οδηγούς αυτοκινήτων που δεν έχουν μετρητή, οι οδηγοί δικαιούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις επίδομα Χριστουγέννων υπολογιζόμενο με το ποσό του γενικού κατωτάτου ημερομισθίου.

8. Το δώρο Χριστουγέννων του προσωπικού που απασχολείται στον οίκο του εργοδότη (οικιακοί βοηθοί, θαλαμηπόλοι, παιδαγωγοί, κηπουροί, μάγειροι κλπ.) υπολογίζεται με βάση τις μηνιαίες αποδοχές που καταβάλλονται μόνο σε χρήμα.

Ειδικά για τις οικιακές βοηθούς, το δώρο δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 10πλασίου του γενικού κατωτάτου ορίου ημερομισθίου, μειουμένου ανάλογα για μικρότερη απασχόληση εντός της χρονικής περιόδου από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

9. 
Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί σερβιτόρων που αμείβονται με ποσοστά και εργάζονται στα εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, οινομαγειρεία, ταβέρνες, κοσμικά κέντρα διασκέδασης, καφενεία, καφεζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, εξοχικά κέντρα κα συναφή καταστήματα, προκειμένου να πάρουν δώρο Χριστουγέννων, αυξάνονται τα ποσοστά που έχουν κανονιστεί για την αμοιβή τους από 16% σε 28%, από 13% σε 21% και από 11% σε 18%, για τη χρονική περίοδο από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου του επομένου χρόνου, ειδικά δε για τις κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, εξοχικά κέντρα και ψητοπωλεία, από 23 Δεκεμβρίου μέχρι 22 Ιανουαρίου του επομένου έτους.

Το ποσό που προέρχεται από τις παραπάνω αυξήσεις των ποσοστών, περιέρχεται στον εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται, να καταβάλει σαν επίδομα Χριστουγέννων ποσό ίσο με το 25πλάσιο, του τεκμαρτού ημερομισθίου (σε περίπτωση απασχόλησης ολόκληρο το διάστημα από 1/5 μέχρι 31/12) της ασφαλιστικής κλάσεως του ΙΚΑ, στην οποία κάθε σερβιτόρος ή βοηθός ανήκει, ή ανάλογο κλάσμα (σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας απασχόλησης)

Κατ' εξαίρεση, προκειμένου για τους σερβιτόρους και βοηθούς των κοσμικών ταβερνών, κοσμικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης, εξοχικών κέντρων με ορχήστρα μουσικής και ψητοπωλείων, της περιοχής Νομού Αττικής, εκτός των Νήσων, το προϊόν της παραπάνω αύξησης των ποσοστών μοιράζεται μεταξύ των εργαζομένων και κατά την αυτή αναλογία, κατά την οποία μοιράζεται και η τακτικά από τα ποσοστά αμοιβή τους.

10. Για να λάβει επίδομα Χριστουγέννων το προσωπικό των Κουρείων και Κομμωτηρίων, που αμείβεται με ποσοστά μόνο, αυξάνονται κατά 30% από 6 Δεκεμβρίου μέχρι 5 Ιανουαρίου του επομένου χρόνου, οι τιμές των κουρευτικών και λοιπών υπηρεσιών, που παρέχονται στα ανωτέρω καταστήματα.

Το ποσό που προκύπτει από την αύξηση αυτή, μετά την παροχή από αυτό ποσού ίσου με το 8πλάσιο του γενικού κατωτάτου ορίου ημερομισθίου σε κάθε βοηθό κουρείου και κομμωτηρίου, μοιράζεται σε ίσα μέρη, σε όλους τους τεχνίτες και τεχνίτριες, κάθε κουρείου ή κομμωτηρίου. Κουρεία ή Κομμωτήρια, τα οποία δεν αυξάνουν, σύμφωνα με τα παραπάνω, τις τιμές, υποχρεούνται να καταβάλουν στους εργαζόμενους μόνο με ποσοστά, σαν επίδομα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο με το 25πλάσιο του γενικού κατωτάτου ορίου ημερομισθίου για τους τεχνίτες-τεχνίτριες και ποσό ίσο με το 10πλάσιο του γενικού κατωτάτου ορίου ημερομισθίου, για τους βοηθούς κουρείων και κομμωτηρίων.

11. Για να λάβουν επίδομα Χριστουγέννων οι απασχολούμενοι σε μη μόνιμο εργοδότη και με τιμολόγιο ή κατά μονάδα εργασίας αμειβόμενοι, φορτοεκφορτωτές που δεν διέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί φορτοεκφορτωτών λιμένων ή ξηράς κλπ., αυξάνονται τα νόμιμα τιμολόγια αμοιβής των που έχουν εγκριθεί ή συμφωνηθεί, κατά 30% από 18 Δεκεμβρίου μέχρι την 17η Ιανουαρίου του επομένου χρόνου.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ποσό του 
δώρου Χριστουγέννων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μισθό, για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 25 ημερομίσθια, αντίστοιχα, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο εκτός κι αν προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι σε διατάξεις, νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων, διαιτητικών αποφάσεων, εσωτερικών κανονισμών και λοιπών σχετικών πράξεων, οπότε αυτοί υπερισχύουν.Υπολογισμός δώρου Χριστουγέννων online
Πίνακες συντελεστών δώρου Χριστουγέννων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ