Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος, εφόσον ο απολυθείς εργαζόμενος το ζητήσει, να του χορηγήσει σύμφωνα με το αρ. 2 του Ν.2120/20 και το Β.Δ. 16/8-7-20, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας, στο οποίο θα αναφέρεται η διάρκεια της απασχόλησης και το είδος της εργασίας του (ειδικότητα).
Στο πιστοποιητικό δεν επιτρέπεται να αναφέρονται άλλα στοιχεία που δεν αφορούν τον καθαρά εργασιακό τομέα, όπως δηλαδή το ποιόν και η διαγωγή του εργαζόμενου, εκτός κι αν αυτό ζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο.

Σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη, να χορηγήσει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας, ή σε περίπτωση χορήγησης αυτού με ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας κυρώσεις (Ν.1545/1985, αρ. 18 παρ. 5)

Το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας δεν περιορίζεται μόνο κατά το χρονικό σημείο λήξης της εργασιακής σχέσης με τον εργοδότη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης. (Μ.Π.Α. 5373/1964, Πρ. Αθην. 6489/1967)

Ποιος είναι υποχρεωμένος να εκδώσει το πιστοποιητικό
  • Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
  • Αν η επιχείρηση είναι νομικό πρόσωπο, ο νόμιμος εκπρόσωπος
  • Σε περίπτωση πτώχευσης, ο σύνδικος
  • Σε περίπτωση θανάτου του εργοδότη, οι κληρονόμοι

Ποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μη συμπεριλάβει ο εργοδότης στην προϋπηρεσία
  • Το χρόνο  ασθενείας του εργαζόμενου, εκτός αυτόν που διατήρησε την αξίωσή του στο μισθό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657-658 Α.Κ.
  • Την άδεια άνευ αποδοχών, λόγω αναστολής της εργασιακής σχέσης
  • Την προϋπηρεσία συνταξιούχου που εργάζεται και μετά τη συνταξιοδότησή του, εφόσον η συγκεκριμένη προϋπηρεσία ελήφθη υπ’ όψη για τη χορήγηση της σύνταξης (Υπ. Εργ. 27389/1744/24-3-69).




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ