Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούται  δώρο Πάσχα, το οποίο είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για όσους αμοίβονται με μισθό ή με 15 ημερομίσθια για όσους αμοίβονται με ημερομίσθιο. Το δώρο υπολογίζεται ολόκληρο εάν η εργασιακή σχέση διήρκεσε από 1ης Ιανουαρίου έως και 30 Απριλίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας της εργασιακής σχέσης ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία αυτού. Η αναλογία αυτή ισούται με  τον αριθμό των ημερολογιακών ημερών που διήρκεσε η εργασιακή σχέση μέχρι την αποχώρηση ή απόλυση, διά του αριθμού (8). Το πηλίκον της διαιρέσεως το πολλαπλασιάζουμε επί 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού του μισθωτού ή του ημερ/σθίου του εργατοτεχνίτη. Για χρονικό διάστημα λιγότερο των 8 ημερών διάρκειας της εργασιακής σχέσης χορηγείται κλάσμα του δώρου. (Υ.Α. 19040/81)

Από τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης αφαιρούνται:

α) οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας.

β) Οι ημέρες της   άδειας άνευ αποδοχών.

γ) Οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες οι μισθωτοί έλαβαν επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Αντίθετα δεν αφαιρούνται:

α) Άδεια λόγω τοκετού πριν και μετά, άσχετα αν ελήφθη επίδομα μητρότητας.

β) άδειες σπουδαστών για συμμετοχή στις εξετάσεις.

γ) άδειες λουτροθεραπείας εφ’ όσον υπάρχει γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ.

Σημειώνεται επίσης ότι η υποχρέωση του εργοδότη για καταβολη δώρων εορτών σε μητέρες, περιορίζεται στο διάστημα πρό και μετά του εξαμήνου της ειδικής 6/μηνης άδειας προστασίας μητρότητας (ΟΑΕΔ) εφόσον έχει ληφθεί.
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση την αμοιβή του μισθωτού κατά την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εάν όμως έχει λυθεί η εργασιακή σχέση πριν την ημερομηνία αυτή το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές κατά την ημέρα λύσεως της εργασιακής σχέσης. Σαν αποδοχές θεωρείται ο νόμιμος ή συμβατικός μισθός ή ημερομίσθιο και οποιαδήποτε άλλη παροχή εφ’ όσον καταβάλλεται σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά ή κατ’ επανάληψη σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Έτσι έχει κριθεί ότι αποτελούν τακτικές αποδοχές:

α) Το επίδομα ισολογισμού εφ’ όσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο το οποίο επιμερίζεται ανάλογα με το πότε καταβλήθηκε από 1/1 έως 30/4 για το δώρο Πάσχα.

β) Η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας και της υπερεργασίας, εφ’ όσον πραγματοποιούνται τακτικά.

γ) Το επίδομα αδείας, εφόσον καταβλήθηκε από 1/1 έως 30/4.

δ) Η αμοιβή για εργασία τις Κυριακές, αργίες και για νυκτερινή απασχόληση εφ’ όσον γίνεται τακτικά.

ε) Τα οδοιπορικά εφ’ όσον παρέχονται άνευ υποχρεώσεως υπηρεσιακής μετακινήσεως του μισθωτού και δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού.

Για την καθεμιά από τις ανωτέρω καταβαλλόμενες πρόσθετες αποδοχές υπάρχει και τρόπος υπολογισμού, έτσι:

α) Το επίδομα ισολογισμού που καταβλήθηκε από 1/1 έως 30/4 και καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο προσαυξάνει το δώρο Πάσχα κατά  1/8 του επιδόματος ισολογισμού. Εάν γίνει υπολογισμός στο δώρο Πάσχα τότε δεν υπολογίζεται στο δώρο Χριστουγέννων και αντίστροφα.

β) Η προσαύξηση του δώρου Πάσχα για την υπερεργασία, την υπερωρία και τα νυκτερινά γίνεται ως εξής: διαιρείται το σύνολο των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός για τις παραπάνω αιτίες εργασίες και μόνο δια του αντίστοιχου αριθμού των ημερών του διαστήματος που έλαβε αυτές τις αποδοχές το πηλίκο προστίθεται στο ημερομίσθιο βάσει του οποίου υπολογίζεται το δώρο.

γ) Το ποσό του επιδόματος αδείας προσαυξάνει τα δώρα εορτών μία φορά το χρόνο ή το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα, ανάλογα με την χρονική περίοδο που χορηγήθηκε.Το επίδομα αδείας προσαυξάνει το Δώρο Πάσχα εφ’ όσον χορηγήθηκε από 1/1 μέχρι 30/4.

Για να βρεθεί η αναλογία του επιδόματος αδείας με την οποία προσαυξάνεται το δώρο Πάσχα, διαιρούμε το ποσό του επιδόματος αδείας που χορηγήθηκε με το 4 και μετά με το 2. (Έγγρ. Υπ. Εργασίας 16960/88, 17828/89 και Α.Π. 690/78).
Σημειώνεται πάντως ότι το ποσό της προσαύξησης είναι ίδιο εάν προσαυξηθούν και το Δώρο Πάσχα και το Δώρο Χριστουγέννων με τον συντελεστή 0,04166.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους μισθωτούς μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη εκάστου έτους μόνο σε χρήμα. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να καταβάλλει το δώρο νωρίτερα οποτεδήποτε όπως επίσης δικαιούται να αφαιρέσει την αναλογία δώρου για το χρονικό διάστημα από τον χρόνο καταβολής μέχρι 30/4, το οποίο θα αποδώσει αργότερα.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΜΕΡΙΚΩΣ  ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ο εργαζόμενος της κατηγορίας αυτής  που απασχολείται κάθε μέρα  με μειωμένο ωράριο θα πάρει ως Δώρο Πάσχα ότι και ο πλήρως απασχολούμενος βάσει όμως των μειωμένων, αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησής του, αποδοχών. 
Ο εργαζόμενος με πλήρες ωράριο/ημέρα αλλά λιγότερες ημέρες τη  βδομάδα, θα πάρει ως Δώρο Πάσχα 1 ημερομίσθιο για κάθε 6,5 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
Οι αμειβόμενοι  με ωρομίσθιο, θα λάβουν  Δώρο Πάσχα με  βάση το  μέσου όρο  των αποδοχών   για το διάστημα από 1/1 έως 30/04 . Συγκεκριμένα θα διαιρέσουμε το σύνολο των αποδοχών που έλαβε ο εργαζόμενος το παραπάνω χρονικό διάστημα, δια του αριθμού των ημερών που εργάσθηκε στο διάστημα αυτό. Το ποσό που προκύπτει είναι το μέσο ημερομίσθιο υπολογισμού και  πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των δικαιούμενων ημερομισθίων ως  Δώρο Πάσχα.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ  Τ.Ε.Ι. ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης δεν δικαιούνται Δώρο Πάσχα (Απόφ. Ε5/1797/1986 των Υπ. Εθνικής Παιδείας - Θρησκευμάτων και Εργασίας).
Για να υπολογίσετε άμεσα το Δώρο Πάσχα πατήστε  ΕΔΩ - Πρόγραμμα online 
Γιαπίνακες συντελεστών Δώρου Πάσχα, κλικΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ