Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δεδουλευμένα 8 μηνών διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις κλινικές «Αθήναιον» και «Αρωγή»

Σε εξέλιξη η στάση εργασίας και η συγκέντρωση των εργαζομένων στην κλινική«Αθήναιον» στον Βύρωνα διεκδικώντας δεδουλευμένα 8 μηνών που τους χρωστά η εταιρεία. Την ίδια ώρα απλήρωτοι είναι και οι συνάδελφοί τους στην κλινική «Αρωγή» που λειτουργεί στη Λάρισα και ανήκει στον ίδιο όμιλο της «Euromedica».
Το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές Αθήνας που προκήρυξε την κινητοποίηση καταγγέλλει την εργοδοσία που «βασανίζει» τους εργαζόμενους με καταβολή «έναντι μέρους των μισθών» εδώ και τρία χρόνια, επικαλούμενη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εργοδοσία σε μία προσπάθεια να κάμψει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στην Αθήνα, έσπευσε να καταβάλλει ένα μικρό μέρος των χρημάτων τη μέρα που ανακοινώθηκε η στάση εργασίας. Παράλληλα, στη Λάρισα στην κλινική «Αρωγή», κατέβαλε χρήματα στους εργαζόμενους που δεν προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να τους διασπάσει και να δημιουργήσει σύγχυση.
Το κλαδικό σωματείο απαιτεί την καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους και καλεί σε συντονισμένο αγώνα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. 
Στη Λάρισα 
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι 40 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση του θεραπευτηρίου «Αρωγή» στη Νίκαια Λάρισας, στα πλαίσια της 3ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές Αθήνας.
Νωρίτερα οι εργαζόμενοι πήγαν στην επιθεώρηση εργασίας όπου κατήγγειλαν την διάκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εκδικητική συμπεριφορά της εργοδοσίας, καθώς οι εργαζόμενοι που απήργησαν πληρώθηκαν για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη από 200 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν στην απεργία πληρώθηκαν κανονικά για τους 2 μήνες.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν με αγώνα και πάλη τα δικαιώματα τους, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σωματεία και φορείς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο