Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΙΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση κατάργηση της διάταξης πρόσφατου νόμου, σύμφωνα με την οποία η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης προηγούνται αυτών των εργαζομένων.

Είναι βέβαιο ότι μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου δεν θα υπάρχει πλέον κανένα ποσό για διανομή προς ικανοποίηση των απαιτήσεων από μισθούς των εργαζομένων.
Ήδη το προνόμιο στις εργατικές απαιτήσεις είχε πληγεί σοβαρά με την αναβάθμιση της θέσης των απαιτήσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην ίδια σειρά με αυτή των εργαζομένων.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. εκφράζει τη διαμαρτυρία της, καταδικάζει κατηγορηματικά την εγκληματική εξάλειψη κατ΄ουσίαν της καθιέρωσης του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων και ζητά την άμεση κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν.4141/2013, του άρθρου 56 του ν. 3994/2011 και του εδαφίου γ’ του άρθρου 19 παρ.10 του ν.4045/2012.
Προνομιακή μεταχείριση στις απαιτήσεις, δε νομιμοποιούνται να αξιώνουν όλοι όσοι (δημόσιο, τράπεζες) συμβάλλουν με την ανελαστική πολιτική και πολλές φορές με την «τοκογλυφική» συμπεριφορά τους, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.



Αναλυτικά η επιστολή


Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Κοινοποίηση:
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνη Ρουπακιώτη



Κύριε Υπουργέ,
Όπως είχαμε επισημάνει με προηγούμενα έγγραφά μας τα οποία σας επισυνάπτουμε, η αναβάθμιση από την 5η τάξη των απαιτήσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην 3η τάξη, στην περίπτωση σύνταξης πίνακα κατάταξης απαιτήσεων πτωχευτικής περιουσίας και η σύμμετρη ικανοποίησή τους με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, περιόρισε δραματικά την ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων που είχαν το γενικό προνόμιο στην πτωχευτική περιουσία.
Με τη διάταξη της παρ.2 του άρθρου 33 του ν. 4141/2013 που δημοσιεύτηκε στις 5-4-2013,  καταργείται πλέον οριστικά κάθε προνόμιο του βιοποριστικού μισθού των εργαζομένων στις απαιτήσεις της πτωχευτικής περιουσίας, αφού σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται η προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου στην 2η σειρά του πίνακα, για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από φόρους προστιθέμενης αξίας με τις προσαυξήσεις τους, πριν από την ικανοποίηση των απαιτήσεων του άρθρου 976 Κ.Πολ.Δ.
Μετά τη ρύθμιση αυτή είναι πλέον βέβαιο ότι σε περίπτωση πτώχευσης ή εκκαθάρισης της  περιουσίας μιας επιχείρησης δεν θα απομένει πλέον κανένα ποσόν για ικανοποίηση του μισθού του εργαζόμενου, αφού θα προηγείται η ικανοποίηση των εξόδων του πλειστηριασμού των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Οργανισμών.
Έτσι, η θέση του εργαζόμενου που προσφέρει σήμερα τη βιοποριστική εργασία του με μειωμένους ή και απλήρωτους μισθούς, καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής, αφού πλέον μετακυλίεται σ’ αυτόν το κόστος της αφερεγγυότητας του εργοδότη του.
Να σημειωθεί ότι ο εργοδότης, όπως ισχύει σήμερα ο νόμος, θα λάβει τα τροφεία της οικογένειάς του των τελευταίων 6 μηνών, ακόμη και στην περίπτωση που ευθύνεται ο ίδιος για την πτώχευσή του, ενώ ο εργαζόμενος δεν θα λάβει με τις παραπάνω ρυθμίσεις κανένα ποσόν για την πληρωμή της εργασίας του την τελευταία διετία.
Τα μέτρα αυτά είναι άδικα και αντικοινωνικά και πρέπει άμεσα να καταργηθούν.
Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας  Νικόλαος Κιουτσούκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο