Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες με αφορμή την αδικαιολόγητη απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του, ο εργοδότης να τη θεωρεί παραίτηση και να κοινοποιεί την οικιοθελή του αποχώρηση στον ΟΑΕΔ. Στη δήλωση αυτή του εργοδότη δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζόμενου.
Πολλοί εργοδότες μάλιστα, επιδιώκουν την διαμόρφωση μιας τέτοιας κατάστασης «αδικαιολόγητης απουσίας», χορηγώντας δήθεν άδεια στους εργαζόμενους χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών με την υπογραφή κυρίως στο βιβλίο αδειών, ή την χορήγηση αλλεπάληλων ρεπό, κατά παράβαση του δηλωμένου στην επιθεώρηση εργασίας προγράμματος εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος είναι ακάλυπτος, αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο εργαζόμενος απουσιάζει νόμιμα και με εντολή του εργοδότη του. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως με τις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και με την απουσία λόγω ασθένειας χωρίς ιατρικές βεβαιώσεις, αφού για να ανατραπεί ενδεχόμενη κακόβουλη ενέργεια του εργοδότη απαιτείται δικαστική απόφαση και μόνο.
Όμως σε μια αντισυμβατική συμπεριφορά του εργαζόμενου με πραγματική αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του, ο εργοδότης έχει κάθε δικαίωμα να θεωρήσει αυτόν ως παραιτηθέντα και να προβεί στη νόμιμη κατάθεση της οικιοθελούς του αποχώρησης στον ΟΑΕΔ, χωρίς την υπογραφή του. Επίσης σύμφωνα με τη νομολογία, μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας χωρίς αποζημίωση, αν ο εργαζόμενος έχει αντισυμβατική συμπεριφορά εσκεμμένα, προκειμένου να προκαλέσει την απόλυσή του και να καρπωθεί την αποζημίωσή του.
Επειδή πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα αδικαιολόγητης απουσίας ως όριο, για το δικαίωμα του εργοδότη να τη θεωρήσει οικιοθελή αποχώρηση και επειδή στην αγορά εργασίας επικρατεί η εντύπωση ότι αυτό το όριο ανέρχεται στις 3 ημέρες, τονίζουμε ότι πουθενά στην εργατική νομοθεσία δεν αναφέρεται συγκεκριμένο όριο, το οποίο μπορεί να κριθεί μόνο δικαστικά.
Τέλος να αναφέρουμε ότι, σε περίπτωση οικιοθελούς αποχώρησης είτε αυτή κατατίθεται από τον εργοδότη σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, είτε μετά από επιλογή του εργαζόμενου, δεν λαμβάνεται αποζημίωση αλλά επίσης χάνεται και το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου