Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ


Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες με αφορμή την αδικαιολόγητη απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του, ο εργοδότης να τη θεωρεί παραίτηση και να κοινοποιεί την οικιοθελή του αποχώρηση στον ΟΑΕΔ. Στη δήλωση αυτή του εργοδότη δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζόμενου.


Πολλοί εργοδότες μάλιστα, επιδιώκουν την διαμόρφωση μιας τέτοιας κατάστασης «αδικαιολόγητης απουσίας», χορηγώντας δήθεν άδεια στους εργαζόμενους χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών με την υπογραφή κυρίως στο βιβλίο αδειών, ή την χορήγηση αλλεπάληλων ρεπό, κατά παράβαση του δηλωμένου στην επιθεώρηση εργασίας προγράμματος εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος είναι ακάλυπτος, αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο εργαζόμενος απουσιάζει νόμιμα και με εντολή του εργοδότη του. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως με τις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και με την απουσία λόγω ασθένειας χωρίς ιατρικές βεβαιώσεις, αφού για να ανατραπεί ενδεχόμενη κακόβουλη ενέργεια του εργοδότη απαιτείται δικαστική απόφαση και μόνο.

Όμως σε μια αντισυμβατική συμπεριφορά του εργαζόμενου με πραγματική αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του, ο εργοδότης έχει κάθε δικαίωμα να θεωρήσει αυτόν ως παραιτηθέντα και να προβεί στη νόμιμη κατάθεση της οικιοθελούς του αποχώρησης στον ΟΑΕΔ, χωρίς την υπογραφή του. Επίσης σύμφωνα με τη νομολογία, μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας χωρίς αποζημίωση, αν ο εργαζόμενος έχει αντισυμβατική συμπεριφορά εσκεμμένα, προκειμένου να προκαλέσει την απόλυσή του και να καρπωθεί την αποζημίωσή του.

Επειδή πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα αδικαιολόγητης απουσίας ως όριο, για το δικαίωμα του εργοδότη να τη θεωρήσει οικιοθελή αποχώρηση και επειδή στην αγορά εργασίας επικρατεί η εντύπωση ότι αυτό το όριο ανέρχεται στις 3 ημέρες, τονίζουμε ότι πουθενά στην εργατική νομοθεσία δεν αναφέρεται συγκεκριμένο όριο, το οποίο μπορεί να κριθεί μόνο δικαστικά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, σε περίπτωση οικιοθελούς αποχώρησης είτε αυτή κατατίθεται από τον εργοδότη σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, είτε μετά από επιλογή του εργαζόμενου, δεν λαμβάνεται αποζημίωση αλλά επίσης χάνεται και το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία αναφέρεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι: α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου. β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/199...

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΔΩΡΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΚΛΠ)

1.    ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 1.1 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που εργάζονται σε ξενοδοχεία αμείβονται με τις ισχύουσες τοπικές ή εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου τους.(*) 1.2 Οι σερβιτόροι που εργάζονται σε εστιατόρια και συναφή καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και σε καφενεία μπαρ και συναφή καταστήματα αμείβονται με ποσοστά και συγκεκριμένα: Α. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, ανέρχεται όπως καθορίζεται στο Ν. 2224/1994 άρθ. 54, σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών. Οι βοηθοί σερβιτόρων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αμείβοντα με μισθό σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των επισιτιστικών καταστημάτων. Β. Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά καθορίζεται από το Ν. 2224/1994, σε ποσοστό 13% στο λογαριασμ...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας. Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ Κατεβάστε το αρχείο σε pdf ΕΔΩ