Nα εντατικοποιηθούν τα παζάρια για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής.
«Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, όπως πάντα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μια λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος που θα είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.
Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στους όρους χρηματοδότησης του ελληνικού αστικού κράτους και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και στον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Πριν από τη συνάντηση υπήρξαν πληροφορίες -που διαψεύστηκαν από το Βερολίνο- ότι η Άγκελα Μέρκελ θα προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμοστεί κλιμακωτά η συμφωνία, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει σε πρώτη φάση μια μεγάλη μεταρρύθμιση για να ξεκινήσει η παροχή χρηματοδότησης.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές γνωστοποίησαν ότι μπορεί να ζητηθεί παράταση του υπάρχοντος προγράμματος κατά εννέα μήνες, έως το Μάρτη του 2016, οπότε και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος, τα αντιλαϊκά μέτρα θα ξεδιπλωθούν τμηματικά κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου.
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θα περιλαμβάνει την αγορά των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.
Συνδέσεις Ειδήσεων:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου