Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με αφορμή τηνκαταδίκη συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
«Η καταδίκη των 4 συνδικαλιστών, που επιδίωξε και πέτυχε η εργοδοσία, δεν στηρίχθηκε στα πραγματικά γεγονότα, αλλά στην υιοθέτηση από το δικαστήριο των ανυπόστατων και αναπόδεικτων ισχυρισμών της μήνυσής της, που στηρίχτηκαν και από ορισμένα στελέχη της εταιρείας, τα οποία έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τους συνδικαλιστές μέχρι και για τις πολιτικές τους απόψεις. Από τους 14 μάρτυρες κατηγορίας που έφερε η εργοδοσία, μόνο ο τότε διευθυντής του εργοστασίου και ένα στέλεχος της εταιρείας, που εργαζόταν στο Βόλο, ισχυρίστηκαν ότι ασκήθηκε βία κατά των ίδιων και άλλων εργαζομένων. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που δήθεν παρεμποδίστηκαν να δουλέψουν στην απεργία, το διέψευσαν αυτό!».
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει ότι «η εργοδοσία είχε στόχο να εκδικηθεί τους συνδικαλιστές για την απεργία και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, προκειμένου να μην αντιδρά κανείς σε κάθε αντεργατικό μέτρο που παίρνει».
Στηλιτεύει επίσης και τις ευθύνες της πλειοψηφίας των μελών του δικαστηρίου «γιατί οι βαριές καταδίκες που επέβαλαν στους 4 συνδικαλιστές ουσιαστικά ισοδυναμούν με καταδίκη της ίδιας της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τσακίζει μισθούς, ΣΣΕ, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αποδεικνύεται ότι η Δικαιοσύνη, εκτός από αντικειμενικά ταξική, είναι και υποκειμενικά, στην πλειοψηφία της, αδιάφορη και εχθρική απέναντι στα προβλήματα και τις έγνοιες της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας».
Το Εργατικό Κέντρο τονίζει:
«Μπροστά μας υπάρχει μια βιομηχανία δικών και διώξεων συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ, Σωματείων και του ΠΑΜΕ, για κινητοποιήσεις στα διόδια, από την επιχείρηση ΑΡΩΓΗ, την επιχείρηση ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Υπάρχουν επίσης μια σειρά απολύσεων συνδικαλιστών από το ΚΤΕΛ, τα Goody's και άλλες επιχειρήσεις για τη συνδικαλιστική τους δράση. Απαιτούμε την παύση όλων των συνδικαλιστικών διώξεων, την απαλλαγή των "κατηγορουμένων" εργαζομένων από κάθε κατηγορία, την ακύρωση των απολύσεων συνδικαλιστών.
Στόχος όλων των διώξεων είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της συλλογικής πάλης, της απεργίας, το χτύπημα των ταξικών συνδικάτων και των συνδικαλιστών που παλεύουν κόντρα στην εργοδοσία και το κράτος της, η τρομοκράτηση των εργαζομένων, για να μπορούν ασύδοτοι οι εργοδότες να κλιμακώνουν την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρει τις ευθύνες της! Γιατί διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση για την παύση όλων των συνδικαλιστικών διώξεων, ενώ ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο.
Το ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους, να ατσαλωθούν ακόμη περισσότερο από τις διώξεις και καταδίκες και να προετοιμαστούν για νέους αγώνες, γιατί η επίθεση από κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία θα συνεχιστεί, όπως και οι συνδικαλιστικές διώξεις. Καλεί όλα τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε τις βαριές ποινές στους συνδικαλιστές, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΝΟΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ Ωράριο εργασίας είναι το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέχει την εργασία του στον εργοδότη του, ημερησίως, εβδομαδιαίως, τακτικώς, εκτάκτως, εκ του νόμου ή εκ συμβάσεως. Είδη ωραρίου είναι το ημερήσιο, το εβδομαδιαίο, το τακτικό, το έκτακτο (υπερεργασία-υπερωρία), το νόμιμο, το συμβατικό, το συνεχές, το διακεκομμένο, το ημερήσιο και το νυκτερινό. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα.  Εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, σε ειδικές περιπτώσεις. π.χ. Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ.α (ΥΑ. 51266/1975, ΠΔ. 176/2006, Κανονισμός Ε.Ε. 561/2006) Επίσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της κουζίνας έχουν υποχρεωτικό συνεχές άνευ διακοπής ωράριο (ΥΑ. 20714/1025/1976), ως και οι μερικώς απασχολούμενοι (άρθ. 2 παρ.7 Ν. 3846/2010), με εξαίρεση τους Οδηγούς , Συνοδούς Σχολικών Λεωφορείων και τους Καθηγητές σχολείων. Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας,

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΚΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

1.    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ Σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απαγορεύεται ρητά η απόλυση. Οι συνηθέστερες  περιπτώσεις παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Α. Έγκυος ή μητέρα εργαζόμενη Σύμφωνα με το Ν. 1483/84, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς και για χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία τοκετού. (Άρ. 36 του Ν.3996/2011) Σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σπουδαίος λόγος μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθεί η διάλυση ή πτώχευση επιχείρησης, η διάπραξη αξιόποινης πράξης, η δημιουργία καταστάσεων ή επεισοδίων που να καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας, η ουσιώδης παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόκληση βλάβης από πρόθεση και βαριά αμέλεια, η ίδρυση ανταγωνιστικής επιχείρησης κλπ.  H κρίση πάντως αν ένα περιστατικό αποτελεί σπ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι γενικότερες διατάξεις για το  δώρο Χριστουγέννων  αναφέρονται στην ΚΥΑ 19040/81. Εκτός όμως των γενικών διατάξεων για την παροχή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, υπάρχουν και άλλες ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με την ειδικότητα ή τη μορφή απασχόλησης και αμοιβής, των εργαζομένων. Ποιές είναι αυτές; 1. Στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι, απασχολούνται σε περισσότερους από ένα εργοδότες και αμείβονται με ωρομίσθιο, ή μισθό και ποσοστά, ή με ποσοστά, ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλο σύστημα κυμαινόμενων αποδοχών, το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των μηναίων αποδοχών, ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών, τις οποίες λαμβάνει ο εργαζόμενος στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι τη λύση της εργασιακής σχέσης. Για την εξεύρεση του μέσου όρου διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάσθηκε κατά το διάστημα αυτό 2. Με τον ίδιο